De lage rentes waarmee de voormalige baas van de Amerikaanse Centrale Bank, Alan Greenspan, beleggers paaide, lagen mede aan de basis van de kredietcrisis. Zeggen critici. Maar wat de Europese Centrale Bank momenteel doet, lijkt verdacht veel op het beleid van de ‘maestro’, signaleert Errol Keyner.

Dichterbij een goddelijke status kon je als mens niet komen. Alan Greenspan was zonder twijfel de machtigste persoon op aarde totdat hij in 2006 na twee decennia aftrad als oppergod van de Amerikaanse Centrale Bank. Hij liet de mensheid geloven dat hij het kapitalistische systeem met renteaanpassingen en zorgvuldig afgewogen retoriek kon sturen.

In de tussentijd was iedereen blij want met een beetje durf werd je miljonair, of je kon er alvast op hopen.

Orakel wauwelde maar wat

Inmiddels kwalificeren we Greenspans orakelretoriek als “gewauwel” en geven hem de schuld van de kredietcrisis. Hij stimuleerde minder regelzucht, waardoor de financiële wereld steeds meer ging lijken op het wilde westen. Zijn te lage rentes zorgden voor enorme zeepbellen op beurzen en in vastgoed.

Goedkoop geld maakt namelijk niet alleen sparen onaantrekkelijker, maar stimuleert ook het aangaan van schulden. In ieder geval zoekt geld zijn weg naar rendement en hogere risico’s. De spaarder werd belegger in complexe financiële producten met een hefboom.

Kater na het feestje

De kredietcrisis heeft ons geleerd dat risico’s niet eeuwig onder het tapijt kunnen worden geveegd. Wanneer we met allerlei trucs ons financiële systeem oppompen, volgt een forse kater na een aantal jaren feest.

U heeft gelijk. Het is gemakkelijk achteraf kritiek te uiten op Greenspan, hoe terecht ook. Ik hoop dat u mij dit niet over een jaar of tien kunt verwijten, wanneer we terugkijken op de neveneffecten van het beleid van de huidige president van de Europese Centrale Bank.

Greenspan was slecht, maar het had erger gekund.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl